16 Nisan 2014 Çarşamba

Xperia Z1 Compact İnceleme




Sony’nin Xperia serisi akıllı telefonlarının geniş bir hayran kitlesi var. Özgün tasarımları, akıcı kullanımları ve dayanıklılık konusundaki iddiaları, Xperia telefonları piyasada farklı kılıyor. Bu incelememizde sizleri, Xperia akıllı telefon ailesinin en dikkat çekici üyelerinden biri olan Xperia Z1 Compact ile tanıştıracağız. Bu telefonun kullanıcısına neler sunduğunu, detaylı teknik özelliklerini ve satın almaya değip değmeyeceğini merak ediyorsanız incelememiz tam da sizler için. Telefonu incelemeye tasarımdan başlıyoruz. Tasarım Sony, Xperia Z1 Compact’ı özenle hazırladı ve piyasada eşsiz bir noktada konumlandırdı. Bu akıllı telefon, şu an piyasada bulunan 4,3 inç ekranlı akıllı telefonların en güçlüsü. Telefon 9,5mm kalınlığa ve 137 gram ağırlığa sahip. Bu ağırlık ve kalınlık değerleri, Xperia Z1 Compact’ın incelik ve hafiflik konusunda çok iddialı olmadığını bizlere gösteriyor.


Şık tasarımıyla hemen dikkat çeken Xperia Z1 Compact, kullanırken zorlanacağınız kadar küçük de değil, tek elle kullanılamayacak kadar büyük de. Xperia Z1 Compact, rahat taşınan, tek elle kullanılabilen ve cepte fazla yer kaplamayan bir akıllı telefon arayanlar için en güçlü seçenek konumunda. Telefonun önü ve arkası Dragontrail Glass adıyla bilinen çizilmeye ve kırılmaya dayanıklı camla korunuyor. Xperia Z1 Compact plastik değil alüminyum kasaya sahip. Bu doğrultuda telefonun oldukça sağlam bir yapı sunduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Xperia Z1 Compact’ı tuttuğunuz anda dayanıklı bir telefon olduğunu hissediyorsunuz.



Xperia Z1 Compact’a karşıdan baktığımızda sadece Sony logosu, ön kamera ve ekranı görüyoruz. Telefonun ekranı kapalıyken hiçbir fonksiyon tuşu görünmüyor. Fonksiyon tuşları telefonun ekranında sanal olarak yer alıyor ve gerektiğinde yok olarak ekranın daralmasına engel oluyor. Android 4.4.2 KitKat güncellemesiyle gelen “Immersive Screen” özelliğinin meyvesine ne kadar şükretsek az. Bu özellik olmasaydı, fonksiyon tuşlarının ekran içerisinde yer alıyor olması büyük bir eksiydi. Telefonun sol yanında microUSB yuvası, microSD kart yuvası, dock bağlantı noktası ve micro SIM kart yuvası bulunuyor. Dock bağlantı noktası haricindeki tüm yuvalar contalı kapakla korunuyor. Telefonun su ve toz dayanıklılığı bu kapaklara bakıyor. Eğer kapaklardan biri koparsa ya da contası zedelenirse Xperia Z1 Compact’ı sudan sakınmanız gerekiyor.


Xperia Z1 Compact’ın sağ kısmında güç tuşu, ses ayarlama tuşları ve deklanşör tuşu yer alıyor. Bu fiziksel tuşlar, telefonun su geçirmez yapısından olsa gerek biraz hissizlik yaşatıyor. Güç tuşunun basış hissiyatı çok zayıf, basıp basmadığınızı anlamakta zorlanıyorsunuz. Deklanşör tuşu iki kademeli ama son derece küçük. Parmakları tombul olanlar Xperia Z1 Compact’ı kullanırken biraz zorlanacaklar.

Telefonun üst kısmında 3,5mm kulaklık girişi, alt kısmındaysa dış ses hoparlörü ve askı yuvası bulunuyor. Kulaklık girişinin kapaksız olması müzik severler açısından sevindirici. Kulaklık girişi bile kapaklı olan Xperia Z birçok kullanıcının tepki göstermesine yol açmıştı. Telefonun dış ses hoparlörü oldukça gür ses veriyor. Metal ızgara bu hoparlör bölümünü oldukça seksi göstermiş.

Xperia Z1′in arka kısmında 20,7MP’lik Bionz kamera, tek LED flaş, dış sesleri temizleyen arka mikrofon ve logolar dikkat çekiyor. NFC logosundan anlaşılabileceği üzere Xperia Z1 Compact yakın alan iletişimi teknolojisine sahip. Bu teknoloji Sony’nin çok sevdiği bir teknoloji ve yakın zamanda çıkan tüm Xperia telefonlarda mutlaka yer alıyor.

Konuyu toparlayacak olursak, Xperia Z1 Compact başarılı bir tasarıma sahip ancak kusursuz değil. Telefonun tasarımında özellikle kalınlık, çok fazla kapak olması, fiziksel tuşların hissiyatının iyi olmaması ve ekran çerçevesinin geniş olması moral bozuyor. Z1 Compact’ın tasarım avantajlarıysa dayanıklılık, yakışıklı görünüm ve su-toz geçirmezlik olarak sıralanabilir. İncelememiz telefonun ekran detaylarıyla devam ediyor.


Önceki Yazılar
Sonraki Paylaşım

0 yorum:

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.